SAGE

Isıl Pil

Isıl pil; güdüm kitleri, tapalar, füzeler, akustik aldatıcı/yanıltıcılar, güdümlü topçu mühimmatları ve uçak koltuk fırlatma sistemlerinde temel güç kaynağı olarak yaygın bir şekilde kullanılmakta olan tek kullanımlık elektrokimyasal güç kaynağıdır. Geniş çalışma sıcaklık aralığı, uzun raf ömrü, raf ömrü boyunca bakım gerektirmeme, hızlı tetiklenme, kendi kendine tükenmeme, yüksek güvenilirlik, zorlu çevresel koşullara dayanıklılık ve yüksek enerji yoğunluğu gibi gereksinimlerin aynı anda karşılanmasının zorunlu olduğu askerî uygulamalarda ısıl pillerin alternatifi bulunmamaktadır.

Türkiye’nin tek ısıl pil tedarikçisi olan TÜBİTAK SAGE, millî projelerde yurt dışı bağımlılığın azaltılması amacıyla 2002 yılında ısıl pil teknolojisini geliştirme çalışmalarına başlamıştır. Isıl pil teknolojisi tamamen yurt içi kaynaklar kullanılarak geliştirilmiş, ısıl pil tasarım, üretim ve test yeteneklerine sahip olunmuştur.

TÜBİTAK SAGE şu ana kadar farklı teknik özelliklere sahip çok sayıda ısıl pilin tasarımı ve üretimini yapmış, ürünler uluslararası askerî standartlara uygun olarak kalifiye edilmiştir. TÜBİTAK SAGE tarafından geliştirilen ısıl piller ile Türk savunma sanayisinde ısıl pillere ilişkin yurt dışı bağımlılık ortadan kalkmıştır. Yurt içi teslimatlarının yanı sıra TÜBİTAK SAGE birçok farklı ülkeye ısıl pil ihracatı yapmakta olup, ısıl pil Türk savunma sanayisinde önemli bir ihracat kalemi olmuştur.

Tasarım

Isıl pil tasarımları, TÜBİTAK SAGE bünyesinde geliştirilen özgün bilgisayar yazılımları kullanılarak yapılmaktadır. Geliştirilen benzetim programları ile ısıl pil performansı bilgisayar ortamında modellenmekte ve gereksinimleri karşılayan tasarım parametreleri belirlenmektedir.

Tasarım seçenekleri detaylı olarak analiz edilerek, tasarımın müşteri gereksinimlerini karşıladığı doğrulanmakta; elde edilen sonuçlar, yapılabilirlik testleri ile değerlendirilmektedir.

Yazılımlardan elde edilen tüm sonuçlar, tasarım sonlandırılmadan önce deneysel olarak doğrulanmaktadır. Bu kapsamda Enstitümüzce geliştirilmiş olan test sistemleri ile, ısıl pili oluşturan alt bileşenler maruz kalacakları gerçek çalışma koşulları olan yüksek sıcaklık ve basınç değerlerinde test edilmektedir. Modelleme, benzetim ve test çalışmaları sonucunda güç, geometri, ağırlık, boyut, işlevsellik, ısıl verimlilik ve güvenlik kriterlerine göre en uygun ısıl pil tasarımı belirlenmektedir.

Özgün tasarım yazılımları ve test sistemlerinin sağladığı olanaklar ile farklı uygulamalar için ihtiyaç duyulan ısıl pil çözümleri, en doğru ve en hızlı şekilde hayata geçirilmektedir.

isil pil g img 1

Isıl Pil Yetenekleri

Isıl Pillerin Temel Kullanım Alanları

Isıl piller birçok alanda temel güç kaynağı olarak yaygın şekilde kullanılmaktadır:

Füzeler

Güdüm Kitleri

Akustik aldatıcı/yanıltıcılar

Tapalar

Güdümlü topçu mühimmatları

Uçak koltuk fırlatma sistemleri

Isıl Pillerin Avantajları

Uzun raf ömrü

> 20 yıl

Bakım gerektirmeme

Hızlı tetiklenme

< 500 ms

Alternatif tetikleme yöntemleri

Elektriksel ateşleme, mekanik ateşleme, ataletsel ateşleme

Kendi kendine tükenmeme

Yüksek enerji yoğunluğu

Eş zamanlı çoklu güç verme

Geniş çalışma sıcaklığı aralığı

-54˚C / +71˚C

Zorlu çevresel koşullara dayanıklılık

Isıl piller depolama ve çalışma esnasında yüksek seviyeli titreşim, şok, ivme, yüksek ve düşük basınç seviyeleri, yüksek nem vb. koşullara dayanıklıdır.

Yüksek güvenilirlik

> %99.95

Özel tasarım

Isıl piller kullanılacağı sistemin gereksinimleri doğrultusunda tasarlanmaktadır.

Gücümüze Güç Kattık

Ulusal kaynaklar ile yürütülen güdümlü mühimmat projelerinde temel güç kaynağı olarak kullanılan ısıl pillerin temininde yaşanan yurt dışına bağımlılık, özel izin, gizliliğin korunması, yüksek birim maliyet gibi sorunların önüne geçilebilmesi ve gelecekteki mühimmat geliştirme projelerinde bu sorunların ortadan kaldırılması için tamamen yerli kaynaklar kullanılarak, ısıl pil tasarım, üretim ve test yetenekleri kazanılmış; sayılı ülkenin sahip olduğu ısıl pil teknolojisi, TÜBİTAK SAGE tarafından Türk savunma sanayisinin hizmetine sunulmuştur.

Üretim

Üretimde İleri Teknoloji

Isıl pil üretimlerinin her aşamasında ileri teknolojiler kullanılarak ürün kalitesinin en yüksek seviyede olması sağlanmaktadır.

Enstitümüzce tasarlanmış olan üretim otomasyon sistemleri ile ürün kalitesi artırılmış ve yüksek üretim kapasitesine ulaşılmıştır. Isıl pil üretimlerinde otomasyon sistemlerinin kullanılması ile insan faktöründen kaynaklanabilecek riskler ortadan kaldırılarak üretim hattının güvenilirliği artırılmıştır.

Isıl pil üretimlerinde yüksek kalite ve güvenilirliği hedefleyen TÜBİTAK SAGE, ısıl pillere uzun raf ömrü ve zorlu koşullara dayanıklılık avantajlarını sağlayan cam-metal sızdırmazlık teknolojisine ilişkin olarak, kendi bünyesinde cam-metal sızdırmazlık altyapısını kurmuştur.

Picture14

Test

Yüksek maliyetli güdümlü mühimmatların elektronik ve mekanik sistemlerinin tüm enerji ihtiyaçlarını karşılamakta olan ısıl piller, mühimmatın alt bileşenlerinin işlev görmesini sağlayan en kritik bileşenlerden biri olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle ısıl pillerin her türlü zorlu çevresel koşullara dayanıklı olması ve bu koşullarda sorunsuz çalışması gerekmektedir.

Doğrulama Testleri

Enstitümüzde aşağıda listelenen işlevsel ve işlevsel olmayan çevresel koşul testleri, MIL-STD-810, MIL-STD-167-1 ve AOP-34 standartlarına uygun olarak kalite standardizasyonuna sahip altyapılarda başarıyla uygulanmaktadır:

  • Elektriksel başarım testi
  • Taşıma titreşimi
  • İşlevsel titreşim
  • İvme
  • Elektrostatik boşalma
  • Mekanik şok
  • Yüksek ve düşük sıcakta depolama, çevrim ve çalışma testleri
  • Sıcaklık şoku
  • Nem testi
  • Elektromanyetik ortam
  • Düşük basınç (irtifa) testleri

Kalite Kontrol Testleri

Isıl pil üretim sürecinde ham malzeme girişinden ara ürün üretimlerine ve son ürün muayenelerine kadar 43 denetim noktasında, toplam 215 adet fiziksel-kimyasal kalite kontrol testleri yapılmaktadır. Uygulanan kalite sistemi ile ürün özellikleri mükemmelleştirilmekte ve üretim maliyeti düşürülmektedir.

Ara