SAGE

Kalite Kontrol ve Karakterizasyon Test Hizmetleri

Kalite Kontrol ve Karakterizasyon Test Talebi

Kalite Kontrol ve Karakterizasyon Test Talebi oluşturmak için, ilgili sayfaya giderek formu doldurunuz.
Kalite Kontrol ve Karakterizasyon Testleri, askerî ve sivil amaçlı kullanılan malzemelerin/ürünlerin bazı fiziksel, kimyasal, mekanik ve işlevsel özelliklerini belirlemek amacıyla gerçekleştirilmektedir.

Tahribatsız Kalite Kontrol Laboratuvarı

Tahribatsız Kalite Kontrol Laboratuvarı, Kalite Kontrol Grubu altında hizmet vermektedir. Bu birimde, EN ISO 9712’ye göre sertifikalandırılmış 3 mühendis, 3 teknisyen ve 2 usta çalışmaktadır. Birimimizde tahribatsız muayene yöntemleri olarak radyografik, ultrasonik, manyetik parçacık, sıvı penetrant ve gözle muayene testleri yapılabilmektedir. Bu yöntemlerde kullanılan cihazlar ve cihazların kapasiteleri ile ilgili bilgiler aşağıda verilmiştir:

Radyografik Test Yetenekleri

X-Işını Sistemi (Y. Access 100 X-Işını Sistemi)

Sistem, 450 kilovolt kapasitesinde minifokus tüpe ve 14 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. Yaklaşık 4,5×9 metrekare alan içerisinde hareket kabiliyetine sahiptir. Cihaz için özel olarak üretilen numune tezgâhı sayesinde, 1.000 mm çapa ve 8.000 mm boya kadar olan numunelere X-Işını Testleri yapılabilmektedir.

X-Işını Tomografi Sistemi (Y.CT Modular X-Işını Sistemi)

Sistem, 225 kilovolt kapasitesinde mikrofokus tüpe, 450 kilovolt kapasitesinde minifokus tüpe ve 16 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. İki ve üç boyutlu çekim yapabilen bu cihaz, 320 mm çapa, 500 mm uzunluğa ve 50 kg ağırlığa kadar görüntü alabilmektedir. Bu cihazın nüfuziyet sınırı 65 mm çelik eşdeğeri kalınlıktadır. Tomografi çekilebilen parçalarda hata analizi, kalınlık analizi, boyutsal ölçüm ve gerçek durum-nominal durum karşılaştırması yapılabilmektedir.

Elektronik Kartlar için X-Işını Sistemleri

Y. Cougar SMT X-Işını Sistemi

Sistem, 160 kilovolt kapasitesinde mikrofokus tüpe ve 14 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. Elektronik kartların ve bileşenlerin incelenmesinde kullanılmaktadır.

Y. Cheetah SMT X-Işını Sistemi

Sistem, 160 kilovolt kapasitesinde mikrofokus tüpe ve 16 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. Elektronik kartların ve bileşenlerin incelenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu sistem ile laminografi ve tomografi uygulamaları yapılabilmektedir.

Y. Cougar EVO X-Işını Sistemi

Sistem, 160 kilovolt kapasitesinde mikrofokus tüpe ve 14 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. Elektronik kartların ve bileşenlerin incelenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca bu sistem ile tomografi uygulamaları yapılabilmektedir.

Comet Evo Portatif X-Işını Sistemi

Sistem, 300 kilovolt kapasitesinde minifokus tüpe ve 16 bitlik flat panel dedektöre sahiptir. Saha uygulamalarında X-ışını çekimleri için kullanılmaktadır.

Ultrasonik Test Yetenekleri

UUltrasonik muayene yöntemi ile iç hataların tespiti yapılabilmektedir. Özellikle radyografik muayene yöntemi ile tespit edilemeyen iç hataların tespiti için kullanılmaktadır. Birimimizde iki adet konvansiyonel ultrason cihazı (EPOCH 4PLUS, GE USM GO) ve bir adet phased array ultrason cihazı (Olympus OmniScan MX2) bulunmaktadır.

Manyetik Parçacık Test Yetenekleri

Ferromanyetik malzemelerin yüzey ve yüzey altı süreksizliklerinin kontrolü için kullanılmaktadır. Testler, gün ışığında veya UV ışık altında yapılabilmektedir. Birimimizde, çalışma voltajı AC 230V ve frekansı 50Hz olan bir adet AC&DC el magneti, bir adet AC el magneti ve bir adet MP 2500 AC_FWDC Manyetik Parçacık Çatlak Kontrol Cihazı bulunmaktadır. Bu cihaz ile 2.500 mm boya ve 500 mm çapa kadar olan tüm ferromanyetik malzemelerin yüzey ve yüzey altı süreksizliklerinin kontrolü yapılabilmektedir.

Sıvı Penetrant Test Yetenekleri

Bu muayene yöntemi, yüzeye açık süreksizliklerin tespiti için kullanılmaktadır. Testin yapılabilmesi için yüzeyin yağ, kir vb. tüm harici unsurlardan temizlenmiş ve kaplamasız olması gerekmektedir. Gün ışığında veya UV ışık altında test yapılabilmektedir.

Gözle Muayene Test Yetenekleri

Bu muayene yöntemi ile eğitim almış sertifikalı personel, yüzey hatalarını inceleyip değerlendirmektedir. Bu yöntemde aydınlatma ve ölçüm aletleri (fener, kumpas, mercek vb.) kullanılmaktadır. Ayrıca, ulaşılması zor bölgelerin incelenmesi ve bazı ölçümlerin yapılabilmesi için, 6 mm çapında ve 2 metre boyunda hareket kontrollü fiberoptik kablosu olan videoskop cihazı (GE Mentor Visual IQ VideoProbe) kullanılmaktadır.

Malzeme Kalite Kontrol Laboratuvarı

Savunma sanayisinde kullanılan parçaların, tasarım ve çalışma şartları için belirlenen gereksinimleri sağlamasında, parçanın üretildiği malzemenin teknik gereksinimlerini karşılaması önemlidir. Başlangıç malzemesinin gereksinimleri sağlayıp sağlamadığı ise malzemenin fiziksel, kimyasal ve mekanik özelliklerinin belirlenmesi ile kontrol edilir.

Mekanik özellikler, üzerine yük uygulanan bir malzemenin şekil değişikliğine ve kırılmaya (kopma) gösterdiği direnç olarak tanımlanabilir. Malzeme Kalite Kontrol Laboratuvarında, üzerine yük uygulanan çeşitli malzemelerin elastik modül, akma mukavemeti, çekme mukavemeti, elastik ve plastik bölgedeki uzama değerleri gibi özellikleri deneysel metotlarla belirlenir.

Statik Çekme Basma Test Cihazı

Altyapıda 2 adet Instron marka 5982 model zemin oturumlu statik test sistemi bulunmaktadır. Bu cihazlar, 1 kN, 10 kN ve 100 kN kapasiteli çeşitli yük hücreleri ile düşük yüklerde kopan elastomerlerden, cihazın üst sınırında kırılan malzemelere kadar geniş bir yelpazede testler yapabilme imkânı sağlar. Testler sırasında kullanılan tutucular, uzatma aparatları, adaptörler ve uzama ölçerler (video ekstansometre ve mekanik uzama ölçer) laboratuvar envanterinde mevcuttur.

Cihaza ait bazı özellikler aşağıda verilmiştir:

  • 1 kN, 10 kN, 100 kN kapasiteli yük hücreleri geniş bir yelpazede test imkânı sağlar.
  • İklimlendirme kabini, -75°C ila +180°C sıcaklık aralığında çalışabilme özelliğine sahiptir.
  • 8 mm ve 16 mm odak uzunluğuna sahip video-ekstansometre ve 25/50 mm geyç uzunluğuna sahip dinamik ekstensometre kullanımı ile daha güvenilir test sonuçları elde edilir.

Yorulma (Fatigue) Test Cihazı

Yorulma (Fatigue), yapısal parçalarda sürekli değişen dinamik yük altında ortaya çıkan ve zamana bağlı bir kırılma türüdür. Bu etkiye maruz kalan en bilindik örnekler, köprüler, uçaklar ve hareketli makine parçalarıdır. Yorulmaya maruz kalan yapılarda kırılma, tekrar eden dinamik gerilimin önce küçük bir çatlak ile başlayıp, bu çatlağın zamanla ilerlemesi ve yapının bütünlüğünü kaybetmesi ile ortaya çıkar. Önceden uyarı vermeyen ve ani bir şekilde ortaya çıkan bu durum, literatürde katastrofik bir olgu olarak ele alınır.

Malzeme Kalite Kontrol Laboratuvarı’nda kurulu olan Instron marka E10000 tipi yorulma test cihazı ile farklı çeşitte pek çok malzeme ve bileşene hem dinamik hem de statik test yapılabilmektedir. Cihaza ait bazı özellikler aşağıda verilmiştir:

  • Yağsız çalışan lineer motor teknolojisi sayesinde temiz test ortamı sağlar.
  • Teknik koşullar (kuvvet-deplasman) elverdiği düzeyde 100 Hz frekans değerine kadar test yapma imkânı tanır.
  • Cihazın ±10 kN lineer dinamik yük kapasitesi ve ±100 Nm dinamik tork kapasitesi vardır.

İklimlendirme Kabini

Test numunelerinin test gereksinimlerinin belirttiği koşullarda şartlandırılması iklimlendirme kabinleri sayesinde yapılmaktadır. Laboratuvarda 4 adet iklimlendirme kabini bulunmaktadır. Bunlardan 3 tanesi test cihazı ile entegre çalışmakta, biri ise bağımsız olarak kullanılmaktadır. İklimlendirme kabinlerinde ulaşılan test sıcaklıkları -75°C ila +180°C aralığındadır.

Rockwell Sertlik Ölçüm Cihazı

Metalik malzemelere, özellikle ısıl işlem görmüş malzemelere uygulanan testlerden biri de Rockwell sertlik ölçümüdür. Sertlik ölçümü, metalik malzemelerdeki çekme mukavemeti, aşınma direnci, süneklik, tokluk ve diğer fiziksel özellikler hakkında bilgi veren temel bir testtir. Kalite kontrol ve malzeme seçimi konularında sıklıkla kullanılan bir ölçüm yöntemidir.

Shore Sertlik Ölçüm Cihazı (Durometre)

Plastik, elastomer, polimer türü malzemelerin sertlik ölçümlerinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi Shore sertlik ölçümüdür. Cihazda uygulanan yük ve ölçüm ucunun çeşitli varyasyonları kullanılarak A, B, C, D, DO, E, M, O, OO, OOO, OOO-S, R skalalarında ölçümler gerçekleştirilir.

Optik Emisyon Spektral Analiz Cihazı

Metalik malzemelerin kimyasal kompozisyonunun belirlenmesinde, argon gazı ortamında çalışan Optik Emisyon Spektral Analiz Cihazı kullanılmaktadır. Düşük enerji seviyesinden yüksek enerji seviyesine uyarılan elektronların, enerjilerini kaybettikten sonra eski yerine dönerken oluşturduğu spektrumun incelenmesi yöntemiyle analiz yapılmaktadır.

X-Işını Floresans (XRF) Analiz Cihazı

Bir X-ışını kaynağından incelenecek numune üzerine gönderilen X-ışını (Primary X-Rays), numuneye çarpan ışınlar atom çekirdeğine en yakın orbitalden elektronları yörüngelerinden dışarı fırlatır. Daha dış orbitallerde bulunan elektronların boşalan yeri doldururken kararlı hale gelmek için yaydıkları ikincil X-ışını (Secondary X-Rays) her element için karakteristik bir özellik taşır ve bu özelliğe sahip enerji seviyesindeki ışınlar karakteristik X-ışını olarak adlandırılır. Bu ışınların bir dedektörde toplanıp sonrasında analiz edilmesiyle, numunenin kimyasal içeriği belirlenir. XRF analizinin periyodik tabloda tanımlı elementler içinde Na-U arasında geniş bir ölçüm aralığı vardır.

İletkenlik Ölçüm Cihazı

Elektriksel iletkenlik, ayırt edici bir malzeme özelliğidir. Girdap akımları tekniği ile yapılan iletkenlik ölçümleri, özellikle demir dışı metallerin ve alüminyum malzemelerin ısıl işlem durumlarının belirlenmesinde kullanılan bir yöntemdir. İletkenliğin birimi megasiemens/metre (MS/m) olup, direkt okumalı ölçüm cihazlarında kullanılan ölçüm birimi genelde IACS (International Annealed Copper Standard) olarak verilir.

Boyutsal Kalite Kontrol Laboratuvarı

Boyutsal Kalite Kontrol Laboratuvarında, projeler kapsamında üretilen parçaların ve üst bütünlerin ham malzemeden bitmiş son ürüne kadar olan süreçlerde boyutsal kalite kontrol faaliyetleri yürütülmektedir. Özellikle hassas ölçümler için, boyutsal kalite kontrol çalışmaları kontrollü laboratuvar ortamında gerçekleştirilmektedir.

Boyutsal kalite kontrol kapsamında karmaşık parçaların ölçümleri CMM (Koordinat Ölçme Cihazı), optik tarama ve profil projeksiyon cihazları ile yapılmaktadır. Ayrıca, ultrasonik kalınlık, kaplama ve boya kalınlığı ölçümleri, yüzey pürüzlülüğü ölçümleri, diş kontrolleri ve konvansiyonel kalite kontrol cihazları ile ölçümler gerçekleştirilmektedir.

Geometrik ve Form Ölçümleri

Birbirine montajı yapılan ürünlerin form özellikleri son derece önem arz etmektedir. Form hatası, ürünün şeklinin ilgili geometrik şekilden sapması olarak tanımlanmaktadır.

Dairesellik ve Form Ölçüm Kabiliyetleri

  • Form ölçümleri aşağıda belirtilen hassasiyetlerde yapılabilmektedir:
    • Dairesellik Belirsizliği: (0,02 + 0,0005) µm
    • Silindiriklik Belirsizliği: 0,15 µm (100 mm’de)
    • Salgı, eş eksenlilik, diklik, paralellik hassasiyeti (100 mm’de): 0,4 µm
  • Ölçüm Parçası Sınırlamaları:
    • Parça Uzunluğu (Maksimum): 470 mm
    • Parça Ağırlığı (Maksimum): 60 kg
    • İç Çap (Maksimum): Ø364 mm
    • Dış Çap (Maksimum): Ø280 mm

Form Kontür Ölçüm Kabiliyetleri

Genellikle endüstriyel uygulamalar için kullanılır ve nesnelerin ölçülerini, şekillerini ve geometrik detaylarını belirlemek için kullanılır. Ölçüm, 0,05 mm’den büyük radius, pah, kademe vb. formlarda ±(0,25 + H/250) µm belirsizliğinde yapılabilmektedir:

  • Parça Uzunluğu (Minimum): 0,01 mm
  • Parça Uzunluğu (Maksimum): 140 mm
  • Parça Ağırlığı (Maksimum): 90 kg
  • İç Çap Tarama Uzunluğu: Minimum Ø3 mm

Hassas Boyut Ölçüm Kabiliyetleri

Ölçüm Kapasiteleri
  • Yüksek Hassasiyetli Boyut Ölçümleri
    • İç ve dış çaplarda ±0.09 L / 2000 µm belirsizlikle ölçüm yapılabilmektedir.
    • Dış çap ölçüm kapasitesi: 0 – 300 mm arası
    • İç çap ölçüm kapasitesi: 5 – 150 mm arası
    • Parça ağırlığı (maksimum): 11 kg
Koordinat Ölçme Sistemi
  • Kartezyen Koordinatına Göre Ölçüm
    • X, Y ve Z ekseninde hareket eden sistemin proba bağlı kafası 360 derece kendi ekseninde dönerek çok yönlü ölçüm imkanı sunar.
    • Kullanılan yazılımlar: Camio ve PC-DMIS
    • Teknik eğitim, parça program yazılımı, program doğruluk kontrolleri gibi teknik yetkinlik ve kabiliyetler mevcuttur.
Cihaz Ölçümü
  • Belirsizlik: 0,5 + L/500 µm (Minimum)
  • Farklı Eksenlerdeki Ölçüm Kapasiteleri
    • X ekseni: 700 mm (minimum), 1500 mm (maksimum)
    • Y ekseni: 1000 mm (minimum), 3300 mm (maksimum)
    • Z ekseni: 650 mm (minimum), 1350 mm (maksimum)
  • Cihaz Ölçüm Hacmi
    • 700x1000x700 mm ve 900x1500x800 mm
Yazılımlar ve Bileşenler
  • Kullanılan Yazılımlar
    • Pc-Dmis CAD++
    • GOM Inspect Professional
    • Geomagic Control X
  • Boyutsal Ölçüm Çalışmaları İçin Gereken Bileşenler
    • Prob, uzatma, aparat gibi bileşenler altyapıda mevcuttur.
Laboratuvar Ekipmanları ve Sistemleri
  • Boyutsal Kalite Kontrol Laboratuvarı
    • ATOS II, AICON Smart Scan, Breuckmann OPTO-TOP optik tarama sistemleri
    • AICON DPI Pro (Fotogrametri) sistemi
Yüzey Pürüzlülüğü ve Fiziksel Özellikler
  • Yüzey Pürüzlülüğü
    • Tüm yüzey parametrelerinin (Ra, Rq, Ry, Rz vb.) değerinde çıktı sağlanmaktadır.
    • Ölçüm aralığı: ± 250 µm (3 x prob kolu uzunluğu ile ±750 µm seviyesine kadar)
    • Profil çözünürlüğü:
      • Ölçme aralığı ± 250 µm: 8 nm
      • Ölçme aralığı ± 25 µm: 0,8 nm
      • Ölçme aralığı ± 500 µm: 16 nm
  • İç Çap Profil Yüzeyi Ölçüm Kapasitesi
    • Min Ø25 mm çapta 125 mm derinliğe kadar
    • Min Ø5 mm çapta 75 mm derinliğe kadar
Kullanılan Ölçüm Cihazları
  • Yüzey Pürüzlülük Ölçüm Cihazı
    • MITUTOYO yüzey pürüzlülük ölçüm cihazı
  • Ultrasonik Kalınlık Ölçüm Cihazı
    • OLYMPUS ultrasonik kalınlık ölçüm cihazı
  • Geleneksel Kalite Kontrol Cihazları
    • Talep edilen boyutsal ölçümler yapılabilmektedir.

Kimyasal Kalite Kontrol Laboratuvarı

Kimyasal Kalite Kontrol Laboratuvarı, TÜBİTAK SAGE’de Kalite Kontrol Birimi altında faaliyet gösteren ve Enstitü bünyesinde kullanılan veya üretilen yakıt, patlayıcı, piroteknik, yalıtım, kompozit ve farklı tipte polimerik malzemelerin karakterizasyon ve kalite kontrol test ihtiyaçlarını karşılayan bir altyapıdır. 2008 yılından bu yana, endüstriyel hizmetler kapsamında, Enstitü dışından gelen talepler için de test ve analiz hizmetleri verilmektedir.

Kimyasal Kalite Kontrol Laboratuvarında 2 araştırmacı ve 3 teknisyen ile çalışmalar yürütülmektedir. Aşağıda laboratuvarımızda bulunan cihazlar ve bu cihazlar ile gerçekleştirilen çalışmalar hakkında bilgiler verilmektedir. Cihazlar hakkında ayrıntılı bilgiler ayrıca bir tablo halinde verilmiştir. Aletli analizler haricî gerçekleştirilen analizler ile ilgili bilgiler de ayrıca tablo hâlinde belirtilmiştir.

Dinamik Mekanik Analizi (DMA)

DMA, malzemelerin ısı ve frekans özellikleri değiştirilerek mekanik özelliklerinin belirlenmesi için kullanılan bir cihazdır. Film, katı polimer, köpük ve kompozit gibi malzemelerle çalışılmaktadır. DMA cihazı, camsı geçiş sıcaklığını (Tg) belirlemek ve uygun aparatlar (klemp) ile malzemelerin viskoelastik özelliklerini incelemek için kullanılır. Sıklıkla DMA cihazı ile birlikte tek veya çift destekli (single-dual cantilever), 3-noktadan bükme (3-point bending), basma, çekme ve film başlıkları kullanılmaktadır. Cihazın özellikleri arasında mevcutta bulunan klempler de verilmiştir. DMA cihazı ile ayrıca zaman-sıcaklık süperpozisyon (TTS) analizleri de gerçekleştirilmektedir. Bu analizlerle malzemeler hakkında yaşlanma/ömür bilgisi alınmaktadır.

TTS çalışması yapılamayan durumlar şunlardır:

  • Kristal yapıda numuneler. Çalışılacak sıcaklık aralığında kısmi erimenin olduğu durumlar.
  • Numunenin yapısının sıcaklık ile değişmesi.
  • Numunenin blok kopolimer olması.
  • Numunenin farklı yapıda polimerlerden oluşmuş olması.
  • Polimerde konfigürasyonel değişimler haricinde farklı viskoelastik mekanizmalar oluşması (yan-grup hareketleri gibi).

Yüksek Performanslı Sıvı Kromatografi (HPLC) Analizi

Yüksek performanslı sıvı kromatografi (HPLC), yüksek hassasiyette ve milyonda bir ya da milyarda bir derişim seviyesindeki içerik tayinleri için kullanılan bir analiz yöntemidir. HPLC analizi ile hem nitel hem de nicel analizler yapmak mümkündür. Her iki analiz yöntemi için de cihazın referans bir kimyasal kullanılarak kalibrasyonunun yapılması gerekmektedir. İstenilen içerik tayininin yapılabilmesi için HPLC cihazı konfigürasyonunda bulunan kolon ve dedektörlerin uygunluğu ve verilen numunenin kolona uyumluluğu kontrol edilmelidir.

Isıl Analizler

Diferansiyel Taramalı Kalorimetre (DSC) Cihazı

DSC cihazı, malzemenin sıcaklığa bağlı fiziksel ve moleküler yapısındaki değişimlerin incelendiği analizler gerçekleştirmek için kullanılır. Bu cihaz ile çalışılan başlıca özellikler şunlardır:

  • Camsı Geçiş Sıcaklığı (Tg): Malzemenin camsı hâle geçiş yaptığı sıcaklık.
  • Erime Sıcaklığı (Tm): Malzemenin erime sıcaklığı.
  • Kristallenme Sıcaklığı (Tc): Malzemenin kristal hale geçiş yaptığı sıcaklık.
  • Bozunma Sıcaklığı (Td): Malzemenin bozunmaya başladığı sıcaklık.
  • Isıl Kararlılık ve Oksitlenme Kararlılığı: Malzemenin termal ve oksidatif direnç özellikleri.
  • Isı Kapasitesi (Cp): Malzemenin ısıl kapasitesi.
  • Kürleşme Zamanı: Malzemenin kürleşme süresi.

Analizler azot, argon ya da oksijen ortamında gerçekleştirilmektedir. Çalışma öncesinde numunenin bozunma sıcaklığı, termogravimetrik analiz cihazında belirlenir ve bu sıcaklığın altında kalacak şekilde analizler gerçekleştirilir. Numunenin yanma sırasındaki ve sonrasındaki davranışı, cihaz haznesine ve cihaza verebileceği zararlar göz önünde bulundurularak DSC analizinin yapılıp yapılamayacağı belirlenmektedir.

Termogravimetrik Analiz (TGA) Cihazı

Termogravimetrik Analiz (TGA) cihazı, malzemelerin sıcaklığa karşı ağırlık değişimlerini incelemek için kullanılır. Bu cihaz, malzemelerin ağırlık değişimlerini ve bozunma sıcaklıklarını belirlemek amacıyla belli bir sıcaklıkta belirli bir süre bekletilerek veya farklı tarama hızlarında ısıtma-soğutma uygulanarak çalışır. TGA cihazının modeline bağlı olarak, çalışma aralığı oda sıcaklığı ile 1.000°C veya 1.500°C arasında seçilebilir.

Bu analizler sırasında analiz ihtiyacına göre farklı ortam gazları (oksijen, azot, argon vb.) kullanılabilir. Malzemeye uygun kinetik modeller kullanılarak istenilen kinetik hesaplamalar ve yaşlanma profilleri çıkarılabilir. İki veya üç malzemenin birbirleri ile uyumlu olup olmadıkları analiz edilebilir.

Kimyasal Kalite Kontrol Laboratuvarında dikey fırın (RT-1.000°C) ve yatay fırınlı (RT-1.500°C) olmak üzere iki adet TGA cihazı bulunmaktadır. Yatay fırınlı cihaz ile eş zamanlı olarak Diferansiyel Termal Analiz (DTA) de yapılabilmektedir.

FTIR Analiz Cihazı

Fourier Dönüşümlü Kızılötesi Spektrometre (FTIR) cihazı, malzemelerin kimyasal bağları hakkında bilgi edinmek için kullanılır. Bu cihaz, malzemelerin moleküler bağ karakterizasyonu, fonksiyonel grupların tespiti, malzeme karşılaştırmaları, malzeme yapısındaki bağların durumları ve yapısal farklılıkların tespiti gibi analizlerde kullanılır. Laboratuvarımızda bulunan FTIR cihazı, 400-4.000 cm-1 aralığında çalışmakta olup, elmas-ATR (Attenuated Total Reflectance) ve Ge-ATR modüllerine sahiptir. Bu modüller sayesinde KBr peletlerine ihtiyaç duyulmadan, malzemelerin doğrudan FTIR analizi yapılabilmektedir.

Nem Analizleri

Malzemelerin içeriğindeki nem miktarını belirlemek için referans bir yöntem olan Karl Fischer titrasyonu kullanılmaktadır. Nem analizi, yüksek su içeriğine sahip (% 5 ve üzeri) malzemeler için titrimetrik (hacimsel) olarak, milyonda bir (ppm) seviyesinde az nem içeren malzemeler için (1 ppm – % 5) kulometrik olarak gerçekleştirilebilir. Ayrıca, bu cihazlara takılabilen oto örnekleyici ve 280 °C’ye kadar çıkabilen fırın ünitesi ile katı haldeki malzemelerin nem analizleri hızlı bir şekilde yapılabilmektedir.

Yoğunluk Ölçümleri

Laboratuvarımızda, helyum piknometresi kullanılarak katı ve numune kabına zarar vermeyecek jel yapıdaki malzemelerin gerçek yoğunluk (true density) ölçümleri yapılmaktadır. Ayrıca, toz halindeki malzemeler için vurma yoğunluğu (tap density) ve sıkıştırılmış yoğunluk (bulk density) ölçümleri de gerçekleştirilmektedir. Aşağıda ilgili cihazların görselleri verilmiştir.

Stojan Vessel Yanma Hızı Test Cihazı**

Stojan Vessel Yanma Hızı Test Cihazı, katı yakıtların yanma hızlarını belirlemek için kullanılan bir cihazdır. Strand burner prensibi ile çalışan cihazların aksine, belirli bir sıcaklıkta şartlandırılan yakıtların, zamana karşı tüm basınç değerlerinde veri toplayarak 0-500 bar arasındaki yanma hızlarının hesaplanmasına olanak sağlar. SV yanma hızı cihazı, ayrıca kapalı bomba gibi kullanılarak 0-500 bar arasında yanma esnasında oluşan basınç değerinin ölçülmesine de olanak tanır.

Test numuneleri, -70 ila +180°C aralığında şartlandırılarak teste tabi tutulur. Oda sıcaklığının altında şartlandırılan numuneler için ayrıca X-ray analizi istenir ve bu analiz sonrasında numunede deformasyon görülmezse teste devam edilir. İş güvenliği sebebiyle test başvurusundan önce test numunelerin özellikleri hakkında ayrıntılı bilgi verilmesi ve SV cihazı ile güvenli çalışılıp çalışılmayacağına dair altyapımızca değerlendirme yapılması zorunludur. Bu değerlendirme sonrasında test işlemlerine başlanacaktır. Test sırasında numune kaynaklı oluşacak her türlü tahribatın karşılanması, testi talep eden firmanın sorumluluğunda olacaktır.

Aşağıda katı yakıt numunelerinin istenilen test boyutları verilmiştir:

  • Disk tipi numunede kalınlık (e0) 10 mm ± 5 mm ve uzunluk 60 mm ± 20 mm olmalıdır.
  • Tüp tipi numunede kalınlık (e0) 10 mm ± 5 mm, çap 30 mm ± 10 mm ve uzunluk < 10x (çap-2x kalınlık) olmalıdır.

Kalorifik Değer Test Cihazı (Oksijen Bombası)

Kalorifik Değer Test Cihazı, enerjik malzemelerin yanma sonunda açığa çıkardığı enerji miktarını belirlemek için kullanılan bir cihazdır. Bu kalorimetre cihazı, kapalı bir bomba sistemi içinde, sabit ağırlıkta ve sıcaklıkta saf su içeren bir su haznesi içinde elektrik ile ateşlenerek numunenin yanmasını sağlar. Yanma sonunda açığa çıkan enerji, cal/g ya da j/g cinsinden ölçülür ve bu değer test sonucunda belirlenir.

Testler genellikle azot, argon veya oksijen ortamında gerçekleştirilir. Oksijen ortamında yapılacak testlerde, laboratuvar tarafından iş güvenliği açısından ön değerlendirme yapılması zorunludur. Bu değerlendirme, testlerin güvenli bir şekilde yürütülmesini sağlamak için önemlidir.

Darbe Hassasiyeti Testi

Darbe hassasiyeti testi, enerjik malzemelerin darbe karşısındaki tepkilerini belirlemek amacıyla yapılır. Bu testte BAM (Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) metodu uygulanmaktadır. Testin sonucunda malzemenin reaksiyon verip vermediği, bozunması veya patlaması incelenir. Testin uygulama prosedürü şu şekildedir:

  • Belirlenmiş standart yükseklikten (en fazla 100 cm) belirlenmiş ağırlıklar (1, 2 ve 5 kg) numunenin üzerine düşürülür.
  • Numunenin tepkisi gözlemlenir. Eğer numunede alev veya duman görülürse ya da üstteki silindir kaldırıldığında darbe test aparatı üzerinde kül tortusu gözlenirse, numune bozunmuş kabul edilir.
  • Uygulanan metoda göre 6 atıştan birinde pozitif reaksiyon görülmesi durumunda (1/6 metodu) ya da enerjik malzemenin % 50 olasılıkla pozitif reaksiyon verdiği enerji noktası test sonucu olarak raporlanır.

Sürtünme Hassasiyeti Testi

Sürtünme hassasiyeti testi, enerjik malzemelerin sürtünmeye karşı duyarlılıklarını belirlemek amacıyla yapılır. Bu testte BAM (Bundesanstalt für Materialforschung und -prüfung) metodu uygulanmaktadır. Testin sonucunda malzemenin reaksiyon verip vermediği, bozunması veya patlaması incelenir. Testin uygulama prosedürü şu şekildedir:

  • Test edilen malzemenin renginde ve kokusunda herhangi bir değişiklik, bozunma olarak değerlendirilir.
  • Test sırasında görülen kıvılcım, alev, duman veya duyulan çıtırtı ise pozitif reaksiyon olarak değerlendirilir.
  • Uygulanan metoda göre, 6 denemeden birinde pozitif reaksiyon görülmesi (1/6 metodu) ya da enerjik malzemenin % 50 olasılıkla pozitif reaksiyon verdiği enerji noktası test sonucu olarak raporlanır.

Isıl İletkenlik Katsayısı Belirleme Cihazı

Bu cihaz, polimer, köpük ya da seramik yapıdaki malzemelerin ısıl iletkenlik katsayılarını  -70 ila +180°C sıcaklık aralığında belirleyebilmektedir. Ölçümün yapılabilmesi için numune boyutunun en az 5 mm kalınlığında ve 2,5 cm çapında olması gerekmektedir.

UV-VIS Spektrofotometre

UV-VIS spektrofotometre cihazı, ultraviyole ve görünür bölgelerde çalışan nitel ve nicel sonuç veren analitik bir cihazdır.  UV-VIS bölgelerde ışının moleküllerce absorplanması yoluyla içerik tayini yapmaktadır. İçerik tayinin yapılabilmesi için kalibrasyon eğrisine ihtiyaç duyulmaktadır.

Viskozite Cihazı

Kinematik viskozite cihazı, akışkanların yer çekimi altında ne kadar hızda hareket ettiğini ölçmektedir.

Elektronik Kalite Kontrol Laboratuvarı

Elektronik Kalite Kontrol Laboratuvarında 3 mühendis ve 5 teknisyen görev yapmaktadır. Laboratuvarın altyapısı, dizgi öncesi ve dizgi sonrası baskı devre kartları, bileşenler ve lehimleme işçiliğinin kalite kontrolleri, kablaj testleri, akrilik kaplama kontrolleri ve elektrostatik boşalma testleri gibi çeşitli kalite kontrol muayene yöntemlerini gerçekleştirebilecek kapasitededir. Aşağıda, bu yöntemlerde kullanılan cihazlar ve kapasiteleri hakkında bilgiler verilmiştir.

Lehim Dolgusu ve Bileşen Hasarı Kontrolü

Bileşenlerin varlığı/yokluğu ve yön bilgisi doğruluğu kontrol edildikten sonra, IPC-610 standardının Sınıf 3 gereksinimlerine göre lehim dolgusu ve bileşen hasarları görsel olarak kontrol edilmektedir. Görsel muayenede, masa üstü büyüteç, stereo mikroskop, HD yüksek çözünürlüklü kamera ve AOI (Optik İnceleme Cihazı) gibi araç ve sistemler kullanılmaktadır.

Stereo Mikroskop

Elektronik Kalite Kontrol Altyapısı’nda 3 farklı mikroskop tipi vardır ve bunlar “40X”, “90X” ve “200X” büyütme kapasitelerine sahiptir. “90X” büyütme kapasitesine sahip mikroskop, görüntüyü kendi ekseni etrafında 360° çevirebilme ve tepeden 360° açıyla görüntüleyebilme özelliğine de sahiptir.

AOI (Optik İnceleme Cihazı)

AOI cihazı ile muayene yapabilmek için kartın şematiği, gerber data bilgileri kullanılarak oluşturulmalı ve program yazılmalıdır. Kartın şematik bilgisi cihaza tanımlandıktan sonra elektronik bileşenlerin tiplerine göre boyutsal özellikler, lehim dolgusu, yön bilgisi gibi muayene kriterleri tek tek tanımlanır. Tanımlanmış bilgiler ve program, cihazın veri tabanına kayıt edilir ve aynı tip kart muayenesi yapıldığında ilgili program kullanılarak hızlı bir şekilde muayene yapılabilir. AOI cihazının muayene yetenekleri aşağıda verildiği gibidir:

·         Tespit Edilebilir Bileşen Hata Tipleri: Kayıp, kayık, eğik, hatalı yöne sahip, dikilmiş, kalkık, ters, yanlış, hasarlı bileşenler gibi hata tiplerini tespit edebilme özelliğine sahiptir.

·         Lehim Hata Tipleri: Krem lehim, dalga lehim veya elle lehimleme için; kısa devre, kılcal kısa devre, lehimsiz, az veya fazla lehimli, kısmi lehimleme, uygunsuz lehim topları gibi hata tiplerini tespit edebilme özelliğine sahiptir.

AOI cihazı ile kart muayene yapılabilmesi için kartın ya panelli bir şekilde gelmesi ya da kart kenarından en yakın bileşen pedine kadar en az 5 mm mesafe olması gereklidir.

Teknik Özellikler:

  • Numune Boyutu: 508 mm x 508 mm boyutundaki PCB (max)
  • Çözünürlük: “40 fps for 8,3 Fm/pixel resolution in high-resolution mode”
  • 0,5 µm çözünürlük Z yönü boyunca
  • Ölçüm Yöntemi: “Fringe projector for 3D analyses”

Konformal Kaplama Görsel Muayene Esasları​

Elektriksel testleri tamamlanmış elektronik kart donanımlarının çevresel şartlardan korunması amacıyla konformal kaplama uygulanmaktadır. Uygulanan konformal kaplamanın kalite kontrolü gerçekleştirilirken mor ışık altında kaplamanın homojenliğine, hava kabarcıklarına, dalgalanmalara ve gerekli yerlerde akrilik kaplamanın olup-olmadığına bakılır.

Kablajların Kalite Kontrol Esasları

Üretimi tamamlanan kablajların, IPC-620 standartının Sınıf 3 kriterlerine ve ilgili kaynak belgedeki gereksinimlere göre elektriksel test ve görsel muayene işlemleri yapılır.

 Elektriksel test adımında aşağıdaki işlevler yapılabilmektedir:

  • İletkenlik testi
  • Kısa devre
  • Yalıtım
  • HiPot testleri

Elektriksel testler için 32 port girişi olan ve 1.500 VDC gerilim verebilen bir cihazla testler yürütülmektedir.

Anten kablajlarına RF testi uygulayabilmek için 100 kHz-8 Ghz arasında ölçüm alabilen bir Network analizör cihazı bulunmaktadır. Bu cihazla VSWR, Sinyal kaybı gibi özellikler incelenmektedir.

Görsel muayene adımında, kablajın konektör hasarı, pin hasarı, makaron/kablo kılıf hasarı, konektörün kablo çıkış yönü gibi özelliklere bakılır.

Elektrostatik Boşalma Testi

Elektrostatik Boşalma (ESB) Cihazı : 330/500/5.000 MOhm, 2kV-25kV test gerilim aralığı. “Air” ve “Contact” ile pozitif ve negatif “discharge” kapasitesiyle  bilgisayar ile veya manuel olarak çalışabilmektedir.
Ara